Přechod z rozhraní Movescount do mobilní aplikace Suunto App

Jak již bylo avizováno v uplynulých měsících, Suunto se rozhodlo ukončit možnost nahrávání tréninkových dat na webový portál Movescount.com. Současně došlo také k ukončení mobilní aplikace Movescount a stejný osud potkal také desktopovou aplikaci Moveslink 2, na kterou byli zvyklí zejména uživatelé starších modelových řad.

Suunto svou budoucnost spojuje s novou mobilní aplikací Suunto App, která je volně dostupná pro všechny nové i stávající uživatele. Aplikaci naleznete ke stažení v mobilních obchodech Apple App Store a Google Play Store, odkud ji můžete zdarma nainstalovat do svého chytrého mobilního telefonu či tabletu.

mac 

windows

Pro správu hodinek z počítače Suunto dlouhodobě využívá desktopovou aplikaci Suuntolink, která je nyní nově dostupná také uživatelům starších modelových řad Suunto Ambit a Suunto Traverse. Tato aplikace plně nahrazuje starší a dnes již nepodporované rozhraní Moveslink 2. Desktopovou aplikaci Suuntolink si můžete zdarma stáhnout zde (i na Suunto.com).

mac

windows 

Ať už používáte kteroukoliv z modelových řad hodinek Suunto, pojďme se nyní společně podívat na to, jak přechod k nové mobilní aplikaci Suunto App bez potíží zvládnout.

?  Pro uživatele modelů Suunto Spartan, Suunto 3, Suunto 5, Suunto 9 a Suunto 9 Baro

Uživatelé novějších modelových řad mají situaci do jisté míry usnadněnou a přechod k nové mobilní aplikaci pro ně bude otázkou několika minut. Pro správu hodinek z počítače těmto uživatelům již několik let spolehlivě slouží platforma Suuntolink. K synchronizaci tréninků a nastavení navíc již řada z nich aktivně využívá novou mobilní aplikaci Suunto App. Následující řádky jsou proto určeny zejména těm, kteří doposud spoléhali na webové rozhraní Movescount či stejnojmennou mobilní aplikaci.

Pokud jste doposud pro synchronizaci tréninků a nastavení využívali webové rozhraní Movescount či stejnojmennou mobilní aplikaci, čeká vás přechod k nové mobilní aplikaci Suunto App. Aplikaci naleznete ke stažení v mobilních obchodech Apple App Store a Google Play Store, odkud ji můžete zdarma nainstalovat do svého chytrého mobilního telefonu či tabletu (tlačítka odkazy máte výše). Toto je skutečně jediná aplikace, kterou ke správě hodinek budete potřebovat, ostatní můžete ze svého telefonu či tabletu odinstalovat.

Jakmile aplikaci Suunto App poprvé spustíte, budete vyzvání k vytvoření nového uživatelského účtu. Jeho založením vás aplikace provede krok za krokem. Po zaregistrování a přihlášení je třeba s aplikací propojit také vaše hodinky. Postup pro spárování hodinek a mobilní aplikace naleznete v návodu k použití, který jste spolu s hodinkami obdrželi při nákupu. Návody v českém znění najdete také na webových stránkách Suuntocz.cz v sekci návody. Máte hodinky s mobilní aplikací propojené? Výborně, nyní můžete všech jejích možností konečně naplno využít.

Po ukončení aktivity stačí jednoduše otevřít mobilní aplikaci ve vašem telefonu či tabletu a k synchronizaci tréninku dojde automaticky. Přenos dat probíhá bezdrátově pomocí protokolu Bluetooth. Přímo v aplikaci můžete své aktivity prohlížet a podrobně analyzovat, sdílet sportovní úspěchy s přáteli a známými, měnit nastavení sportovních profilů, navrhovat a spravovat trasy a mnoho dalšího. Suunto App odteď slouží jako váš osobní tréninkový deník.

? Pro uživatele modelů Suunto Ambit 3, Suunto Traverse a Suunto Traverse Alpha

Zatímco uživatelé vyšších modelových řad jsou na desktopovou aplikaci Suuntolink zvyklí a při správě hodinek z počítače ji aktivně využívají, pro majitele hodinek Suunto Ambit 3, Suunto Traverse a Suunto Traverse Alpha je tato aplikace novinkou. Poté, co byla ukončena činnost platformy Moveslink 2, musí uživatelé zmíněných modelů na svůj počítač nainstalovat aplikaci Suuntolink, která starší rozhraní plně nahrazuje. Aplikace Suuntolink je pod tlačítkem výše a je také dostupná na Suunto.com, odkud ji lze zdarma stáhnout a nainstalovat do libovolného stolního počítače či notebooku.

Další ze změn úzce souvisí s ukončením možnosti synchronizace aktivit s webovým rozhraním Movescount. Pokud jste doposud pro synchronizaci tréninků využívali webové rozhraní Movescount či stejnojmennou mobilní aplikaci, čeká vás přechod k nové mobilní aplikaci Suunto App. Tuto aplikaci naleznete ke stažení pod tlačítkem výše, respektive v mobilních obchodech Apple App Store a Google Play Store, odkud ji můžete zdarma nainstalovat do svého chytrého mobilního telefonu či tabletu.

Jakmile aplikaci Suunto App poprvé spustíte, budete vyzvání k vytvoření nového uživatelského účtu. Jeho založením vás aplikace provede krok za krokem. Po zaregistrování a přihlášení je třeba s aplikací propojit také vaše hodinky. Postup pro spárování hodinek a mobilní aplikace naleznete v návodu k použití, který jste spolu s hodinkami obdrželi při nákupu. Návody v českém znění najdete také na webových stránkách Suuntocz.cz v sekci návody. Máte hodinky s mobilní aplikací propojené? Výborně, nyní můžete všech jejích možností konečně naplno využít.

Po ukončení aktivity stačí jednoduše otevřít mobilní aplikaci ve vašem telefonu či tabletu a k synchronizaci tréninku dojde zcela automaticky. Přenos dat probíhá bezdrátově pomocí protokolu Bluetooth. Přímo v aplikaci můžete své aktivity prohlížet a podrobně analyzovat, sdílet sportovní úspěchy s přáteli a známými a mnoho dalšího. Aplikace Suunto App odteď slouží jako váš osobní tréninkový deník.

Změny v nastavení hodinek, například úpravy sportovních profilů, nahrávání tras či bodů zájmu, bohužel v aplikaci Suunto App provádět nelze. Takové změny je nutno provést ve webovém rozhraní Movescount, které zůstává, byť ve velmi omezené míře, otevřené právě pro tyto účely. Do hodinek nové nastavení přenesete pomocí výše zmíněné desktopové aplikace Suuntolink po připojení hodinek k počítači. Zjednodušeně řečeno, zatímco tréninková data můžete přenášet bezdrátově pomocí mobilní aplikace Suunto App, pro změnu nastavení sportovních profilů či nahrání nových tras se bez počítače neobejdete.

? Pro uživatele starších modelů Suunto Ambit a Suunto Ambit 2

Vůbec nevýraznější změna čeká majitele starších modelů Suunto Ambit a Suunto Ambit 2. Po uzavření desktopové aplikace Moveslink 2 je nyní nutné pro správu hodinek z počítače využívat novou aplikaci Suuntolink. Zmíněnou aplikaci budou uživatelé těchto modelů potřebovat jak pro synchronizaci tréninkových aktivit, tak pro synchronizaci nastavení hodinek. Aplikace Suuntolink je ke stažení výše a na webových stránkách Suunto.com, odkud si ji lze zdarma stáhnout a nainstalovat do libovolného stolního počítače či notebooku.

S přechodem k aplikaci Suuntolink souvisí také další novinka. Změny v nastavení hodinek, například úpravy sportovních profilů, nahrávání tras či bodů zájmu, budete i nadále provádět v prostředí Movescount. Pro přenos těchto nastavení do hodinek však již nebudete využívat aplikaci Moveslink 2, ale právě novou aplikaci Suuntolink.

Zatímco pro úpravu nastavení můžete prostředí Movescount využívat i nadále, synchronizace tréninkových aktivit již v tomto prostředí možná není. Jako tréninkový deník nově slouží mobilní aplikace Suunto App. Tuto aplikaci naleznete ke stažení pod tlačítky výše, resp- v mobilních obchodech Apple App Store a Google Play Store, odkud ji můžete zdarma nainstalovat do svého chytrého mobilního telefonu či tabletu.

Po ukončení tréninku nyní hodinky jednoduše připojíte k počítači a sesynchronizujete je s aplikací Suuntolink. Po ukončení synchronizace se veškerá data automaticky přenesou do mobilní aplikace Suunto App, kde si je během několika vteřin budete moci prohlédnout. Přímo v aplikaci můžete své aktivity prohlížet a podrobně analyzovat, sdílet sportovní úspěchy s přáteli a známými a mnoho dalšího. Suunto App odteď slouží jako váš osobní tréninkový deník.

Otázky a odpovědi

Lze přenést tréninkovou historii z webu Movescount do mobilní aplikace Suunto App?

Ano, ani na tuto variantu se nezapomnělo. V uživatelském nastavení aplikace Suunto App zvolte položku „Propojené služby" či „Propojit s dalšími službami". Z nabídky zvolte možnost „Movescount" a zadejte své přístupové údaje z této služby. Ihned poté bude zahájen přenos vaší tréninkové historie do prostředí nové aplikace. Přenos dat probíhá na pozadí a v závislosti na množství tréninkových dat může trvat i několik dní. Aplikaci můžete bez obav opustit či úplně zavřít. Jakmile bude přenos dat dokončen, budete upozornění notifikací.

Nevyhovuje mi zobrazení v mobilním telefonu. Je možné tréninky nahlédnout na počítači?

  • Pokud vám nevyhovuje zobrazení tréninkových dat v mobilním telefonu, máte hned několik možností, jak postupovat:
  • Přímo z mobilní aplikace Suunto App můžete vygenerovat odkaz na danou sportovní aktivitu a tento odkaz následně odeslat na kteroukoliv vámi zvolenou emailovou adresu. Tuto aktivitu je možné zobrazit v okně internetového prohlížeče na stolním počítači, notebooku či kdekoliv jinde. Takto je možné pracovat s každým jednotlivým záznamem ve vašem tréninkovém deníku.
  • Pokud chcete pracovat s celým svým tréninkovým deníkem, ne pouze s jednotlivými záznamy, můžete využít služeb webového portálu Sports-tracker.com, který sdílí stejnou databázi záznamů jako právě mobilní aplikace Suunto App. Pro přihlášení k této službě můžete zadat stejné přihlašovací údaje, které využíváte v mobilní aplikaci Suunto App. Po přihlášení uvidíte celý svůj tréninkový deník přehledně na jednom místě.
  • Mobilní aplikace Suunto App dále nabízí možnost sdílení aktivit do některých dalších sportovních služeb. Pracovat můžete s tréninkovými platformami, jako je například Strava, Endomondo, Training Peaks a mnoho dalších. K některým těmto službám nabízí Suunto zvýhodněné předplatné a další výhody. Detaily o této nabídce obdržíte emailem po registraci v mobilní aplikaci Suunto App.

Harmonogram

Situace po 26. lednu 2021:

  • Suunto 9 a Spartan: webové funkce Movescount.com a Movescount App uzavřeny (všechna tréninková data zůstanou přístupná, nelze nahrát nová)
  • Ambit 3 a Traverse: aplikace Movescount je uzavřena.

Situace po 9. únoru 2021:

  • Hodinky Ambit a Traverse již nesynchronizují aktivity s webem Movescount.com (nastavení synchronizace, přizpůsobení sportovního režimu a trasy jsou stále k dispozici).
  • Suuntolink nahrazuje Moveslink 2 jako servisní připojení k aplikaci Suunto App.