Jan Škrabálek členem týmu H.S.H.

Od podzimu roku 2014 firma H.S.H. Sport angažovala do svého týmu běžce a hlavně českého nejúspěšnějšího paraglidistu Honzu Škrabálka.

 

Škrabálek

 

Proslavil se zejména v závadech Red Bull X-Alps a Dolomiten-mann. Závodu X-alps se zúčastnil hned 3 krát a pomocí paraglidu a běhu či chůze překonal Alpy ze Salzburku do Monaka přes několik významných Alpských vrcholů jako (příklad Dachstein, Zugspitze, Matterhorn, Mont Blanc).  Několikrát se účastnil Dolomitenmanna a obdobného závodu v Čechách v Beskydech Adrenalin Cupu, který dokonce i vyhrál. Je držitelem Českého rekordu v počtu vyšlápnutí, slétnutí, zabalení padáku a vyšlápnutí kopce Raná v Českém Středohoří. Honza Škrabálek také pravidelně běhá přespolní běhy a tak k jeho úspěchům patří i řada úspěchů v této kategorii. Několirát se stal celkovým vítězem seriálu závodu běhů do vrchu, mnohonásobně se umístil na stupních vítězů nejslavnějšího přespolního běhu u nás Velké Kunratické.  V rámci Zbraslavského běhu o pohár HSH, který několikrát vyhrál,  a díky tomu byla navázána dlouhodobá spolupráce. Honza je vybaven dejnovějším sporttesterem od HSH a díky tomu jeho příprava do nové sezóny je plně pod kontrolou. 

Paraglidingu se věnuje více než 15 let. Než začal létat, věnoval se aktivně speleologii a sportovnímu potápění. Prvního velkého závodu v paraglidingu se zúčastnil v roce 1995 na Mistrovství České republiky, kde obsadil druhé místo. O rok později toto umístění obhajuje a přidává k němu třetí místo v Českém poháru paraglidingu. Svými výsledky si vybojuje místo v reprezentačním družstvu České Republiky, se kterým se účastní Mistrovství Evropy v Norsku a o rok později Mistrovství světa ve španělském Castejon de Sos.

V roce 2000 se dostává do profi týmu a v závodě Dolomitenmann obsazuje třetí místo.

 

V roce 2001 se účastní závodů světového poháru a po sezóně činí rozhodnutí odejít ze světa závodního paraglidingu. Přesto se i nadále účastní outdoorových závodů, kde se svými týmy pravidelně dosahuje výborných výsledků (první místa v soutěžích Adrenalin cup a Extrem cup, 2007 - druhé místo v závodě Dolomitenmann) Rok 1998 zakončuje druhým místem v Českém poháru.

O rok později končí na rakouském Stubai Cupu třetí, obsazuje již tradiční druhou příčku v Českém poháru a skáče český rekord v parašutismu (30rw), který je dodnes v platnosti.

Jako předzvěst pozdější účasti v soutěži X-Alps je úspěšný bivakový přelet Zakarpatské Rusi.

Škrabálek

V tréninku na tyto vrcholné soutěže outdoorové sezóny stačí dvakrát po sobě (2006, 2007) vyhrát pražský seriál běhů do kopce a ustanovit nový český rekord v dálkovém bruslení na otevřeném ledě (200 km).

Vrcholem roku 2007 je pak účast na soutěži Red Bull X-Alps, kde končí na vynikající jedenácté pozici. Za jeho výkon je oceněn jako Nejlepší letecký sportovec roku 2007.

V roce 2008 obhajuje vítězství v závodech Adrenalin cup a Extrem cup. Čtvrtým místem v závodě Outdoortrophy a pátým místem v závodě Dolomitenmann zakončuje letošní outdorovou sezónu.

Rok 2009 je opět ve znamení soutěže Red Bull X-Alps, kam se Honza podruhé nominoval. Daří se mu závod absolvovat do konce a končí na celkové patnácté pozici. V závodě Outdoortrophy končí na 2. místě a na Dolomitenmannovi je třetí.

V roce 2010 se konečně daří zvítězit v závodě Outdoortrophy. Velké ambice má tento rok na Dollomitenmannovi a tak třetí místo je trochu zklamání. Celkově ale vítězí v Pohárů běhů do kopce a obsazuje třetí příčku na Velké Kunratické.

Na úspěchy ve Velké Kunratické navazuje i v dalších ročnících. V roce 2011 dosahuje dokonce 2. místa, stejně tak v roce 2012. V roce 2013 je opět druhý, ale v posledním ročníku díky letnímu tréninkové výpadku uzavíral první desítku, což bylo za očekáváním aambicemi. Pro rok 2015 plánuje samozřejmě jak účast na Velké Kunratické a Zbraslavském běhu o pohár HSH, ale i na dalších akcích. Nově se bude v rámci HSH týmu účastnit Vltava runu. O dalších plánovaných akcích vás budeme průběžně informovat.

A jaké vybavení Jan Škrabálek používá?

– k měření tepu a záznamu rychlosti, nadmořské výšky a trasy používá špičkový sporttester POLAR V800

– k běhu v terénu používá finskou obuv VJ Sport Supra

– při orientačním běhu využívá prorážečky HSH Sport a buzolu s velmi rychlou střelkou Suunto

 

fotografie: ©Sharp-Pictures