ilustrace AIM

Ve světě elektronických navigací je mechanický kompas a tištěná mapa stále nejspolehlivější způsob, jak přesně navigovat. Buzoly Suunto AIM mají výjimečně stabilní jehlu optimalizovanou též co do viditelnosti, spolu se speciálně navrženými navigačními pomůckami pro maximální rychlost a flexibilitu. Buzoly jsou vyvinuty ve spolupráci s orientačním běžcem, mistrem světa Mårtenem Boströmem.

Přestože se jedná o mechanický přístroj, byl při vývoji kladen mimořádný důraz na konstrukční detail, materiály a design. 

K vývoji se vyjadřuje mistr světa Mårten Boström: "Protože kompas je nejpřesnějším nástrojem orienťáka, bylo zajímavým úkolem současný kompas zdokonalit tak, aby se stal ještě lepším přítelem, pokud jste v lese. Chtěl jsem přepracovat jehlu, aby se dosáhlo lepšího kontrastu s mapou, aby byla jehla mnohem stabilnější a zároveň rychlá." Také design destičky a kapsle byl navržen na základě Mårtenovy zpětné vazby: "Vzhledem k tomu, že použití kompasu musí být rychlé, chtěl jsem přidat barevné kódy na okraj rámečku, aby nebylo nutné rotovat kompasovou kapsli. Pomocí barev a symbolů si můžete jednoduše zapamatovat, kam směřuje střelka a postupovat rychleji. Naším cílem bylo, aby barvy a symboly byly rozlišitelné, ale snadno zapamatovatelné." Nejnáročnější je taková konstrukce a volba média, aby byla střelka současně stabilní a rychlá. A přesně to se vývojovému týmu podařilo.

Hlavní výhody Suunto AIM

buzola

Výjimečně stabilní
a současně rychlá jehla

buzola

Vizuálně optimalizovaná pro vysoké tempo orientačního běhu

buzola

Snadné používání obou
navigačních režimů v OB

fi 

Vyrobeno ve Finsku


aim ilustraceKlíčové vlastnosti:

  • rychlá s stabilní jehla pro špičkový orientační běh;
  • je vyvážena pro severní polokouli;
  • duální safírové ložisko;
  • neodymové magnety;
  • orientační běh s tradiční otočnou kapslí;
  • orientační běh podle sektorů AIM;
  • kapsle naplněná tekutinou pro stabilní provoz;
  • základní opatřená zvětšovacími čočkami;
  • záruka 2 roky;
  • vyrobeno ve Finsku;
  • rozměry 114 x 57 x 10 mm;
  • provozní teplota -30 ° C až + 60 ° C.

Střelka

mh-30 střelka

Střelka s nízkým třením je zásadní pro rychlost a přesnost buzoly. Ložisko buzoly Suunto AIM 30 NH se skládá ze safírového pouzdra na ocelovém čepu, jehož magnetické vlastnosti neovlivňují jehlu. Čep je z tvrdé oceli vyrobené speciálně pro tento účel, která spolu s optimálním tvarem zaručuje dlouhou životnost, vynikající kluzné vlastnosti a současně neovlivňuje střelku.

Speciální neodymové magnety jsou konstruovány tak, aby magnetická síla zůstala silná po celou dobu životnosti buzoly. Magnetická síla je nutná k dosažení rychlé navigace (rychlého pohybu střelky). Zvolený materiál je maximálně odolný proti ztrátě síly, resp. dokonce i změny polarity vlivem vnějšího magnetického pole.

 Kapsle

Používat mechanický kompas bez tlumení je velmi obtížné, zvláště v orientačním běhu. Buzola Suunto je z tohoto důvodu plněná speciální kapalinou. Ta pomáhá magnetické střelce, aby se rychle a plynule zklidnila.

Zakladatel Suunto

Kapalina používaná výrobcem je speciálně vyvinuta k tomu, aby zaručila tlumení ve velkém rozsahu teplot a zároveň zabránila jehle ulpívat. Kapalinou plněná kapsle je hermeticky uzavřena a chráněná proti vnější vlhkosti, a tedy i korozi. Tělo kapsle je vyrobeno z akrylu s vyšší odolností proti poškrábání. 

Poznámka: Zakladatel Suunto, Tuomas Vohlonen dosáhl ve výrobě kompasů zásadního průlomu, když v roce 1936 našel způsob, jak v hromadné průmyslové výrobě plnit kapsle kompasu kapalinou.

 

aim-6

aim-6

SUUNTO AIM-6 NH COMPASS

Tato palcová buzola patří k nejoblíbenějším orienťáckým buzolám. Suunto ji vyvinulo ve spolupráci s mistrem světa v orientačním běhu Mårtenem Boströ.

SUUNTO KOMPAS AIM-30 NH

Také tato buzola na klasické destičce byla vyvinuta ve spolupráci s mistrem světa v orientačním běhu Mårten Boström.  

 

Sdílejte s přáteli