chessbase

Značka ChessBase

ChessBase je nejvýznamnější světový výrobce šachových programů, databází a poskytovatel online šachů. Udržuje a prodává a on-line zpřístupňuje rozsáhlé databáze odehraných šachových partií, které dovolují provádět analýzy, před příchodem počítačů naprosto nemyslitelné. Datové zdroje jsou přístupné pomocí různě specializovaných programů ChessBase.

H.S.H Sport je oficiálním distributorem produktů značky ChessBase v České republice.

chessbase

ChessBase

ChessBase je také jméno oblíbeného komerčního databázového programu, který společnost vyvinula k ukládání a vyhledávání záznamů o partiích pro počítače s operačním systémem Microsoft Windows.

ChessBase užívá vlastní formát k ukládání partií, ale umí zpracovávat i partie ve formátu portable game notation (PGN). Vlastní formát zabírá menší prostor na disku a uchovává informace, které PGN nezahrnuje. Software umožňuje i konverzi mezi formáty v obou směrech.

Program umožňuje vyhledávání partií i pozic v partiích, založené na jménech hráčů, šachových zahájeních, vybraných taktických či strategických motivech, materiální rovnováze nebo nerovnováze a vlastnostech pozice. Software ChessBase integruje i analytické nástroje jako jsou nástroje ChessBase Fritz, Junior či nástroje nekomerční jako Crafty, Comet nebo Anaconda.
Poslední verze ChessBase 14 byla vydána v roce 2017.

Zdarma šiřitelná verze s omezenou funkcionalitou nese název ChessBase Light 2009.[6] Verze zdarma je omezena na maximálně 32 tisíc partií v databázi. Pro analýzy obsahuje nástroj Fritz 6.

chessbase

Programy a šachové motory

Společnost ChessBase vyrábí a prodává rodinu šachových programů a šachových motorů Houdini, Comodo, Fritz, Hiarcs, Rybka, Deep Junior. I nejvýznamnější hráči potvrzují, že tyto analytické nástroje bohatě užívají. Šachové motory představují výkonný herní a analytický software využívající různé kombinace programových šachových strategií s prvky umělé inteligence či simulace lidského hráče. Různé šachové motory lze užívat pod jednotným uživatelským rozhraním a ty výkonné provozovat na vícejádrových počítačích.

chessbase

Server Playchess

Playchess.com je komerční internetový šachový server. Realizuje on-line hru mezi šachisty. Má desítky tisíc online šachistů po celém světě, včetně mnoha mezinárodních pseudo-anonymních mistrů, jejichž identita je známa, jako Hikaru Nakamura, Nigel Short, či Michael Adams. Zprostředkovává partie superbleskovek (do dvou minut), bleskovek (do 15 minut) a vážných partií (nad 15 minut). Hrají se buď přátelské partie, nebo započítávané na ELO. Licenci získáte u H.S.H Sport.

ChessBase News

ChessBase provozuje zpravodajský web ChessBase News, který obsahuje jak šachové zprávy, tak informace o produktech společnosti. Je vydáván v angličtině, němčině a španělštině.

chessbase

Další produkty a služby

ChessBase rovněž vydává řadu CD a DVD, které zahrnují monografie slavných hráčů, taktická tréninková cvičení a příručky pro různá šachová zahájení. Vydává šestkrát ročně časopis ChessBase Magazine v podobě tištěného časopisu s doprovodným CD, obsahující šachové zprávy, články o novinkách v šachové hře, aktualizace databáze a další příspěvky.